Sjukdomen EDS

2011-05-03 11:40:19 EDS-Sjuk-dålig
» Kommentarer(3) «


Jag lider av sjukdomen EDS och fick diagnosen februari 2010 men har haft proböem sedan 15års ålder!
Jag tänker ge er lite information om sjukdomen så ni förstår!

*Ehlers-Danlos syndrom (EDS) är en medfödd bindvävssjukdom som påverkar leder, hud och blodkärl. Förändringen i bindväven beror på bristfällig bildning av kollagen, ett av kroppens grundläggande byggnadsmaterial och det vanligast förekommande typ av proteiner (äggviteämnen) hos människan.Det finns mer än tjugofem olika typer av kollagen i hud, ben, senor, brosk, blodkärl, tandkött, basalmembran, hornhinna, ögats glaskropp och stödjande vävnader i inre organ. Kollagenkedjor binder ihop sig tre och tre och bildar trådar (fibriller) med stor styrka. Vid Ehlers-Danlos syndrom har fibrillerna en glesare, förändrad struktur som gör att hållfastheten i vävnaderna blir sämre. Det ger ökad ledrörlighet, övertöjbar hud och ibland sköra kärlväggar.

*Lederna måste skyddas för att minska komplikationerna av överrörlighet, översträckning av lederna ska undvikas, och smärta behöver förebyggas.Det är bra med regelbunden fysisk aktivitet, men den ska vara väl anpassad och det ska också vara en positiv upplevelse. Tid för återhämtning behövs. Många har smärtor efter att de tränat eller varit igång med en aktivitet snarare än under själva aktiviteten. Det är också vanligt att smärta och trötthet kommer nästa dag.

*Kvinnor med Ehlers-Danlos syndrom bör övervakas under graviditet och förlossning på grund av tendens till för tidig förlossning, avlossning av moderkakan och stora blödningar och bristningar i underlivet.

*Vuxna med sjukdomen behöver stöd och behandling från olika yrkesgrupper vid till exempel rehabiliterings-, reumatologi- och ortopedklinik. En del klarar sin vardag och sitt arbetsliv utan anpassningar i miljön, medan andra kan ha stora svårigheter och också behöver hjälpmedel. Hur man upplever sina symtom i vardagslivet skiljer sig åt från person till person. För att disponera sin ork på bästa sätt måste man pröva sig fram och justera aktiviteterna i förhållande till hur kroppen fungerar. Det är också viktigt att planera tillfällen för vila. Arbetsterapeut kan ge råd om alternativa arbetssätt och bedöma om hjälpmedel, anpassning av miljön i skola eller arbetsplats behövs. För en del kan deltidsarbete vara en lösning.

*Jag har smärta dygnet runt eftersom musklerna försöker  och kämpar att spänna sig för att kompenserade  den "slappa bindväven"

*Jag har fått sjukdomen IBS eftersom bindväven och slemhinorna är känsliga i tarmen och tarmrörelsen inte funkar osm den ska.

*Jag har ont under fötterna och måste ha bra skor och kan inte gå och anstränga mig så mkt.Kan tex inte gå på stan flera dagar i rad.

*Jag har ett ständigt tryck och ont i bihåler+öron utan att det är något fel utan smärtan kommer från grundsjukdomen EDS.


Kommentarer
Postat av: Sandra - Gravid i vecka 34

Sv: Det var jättegott :)Gud vad hemskt det låter med din sjukdom :/

2011-05-03 @ 11:50:55
URL: http://ettplussett.blogg.se/
Postat av: Jessica

Jag lider också av IBS.. Inte roligt alls. :(

Och EDS låter verkligen inte kul, hoppas att du har kommit på lite hur du ska hantera sjukdomen så den går att leva med.

2011-05-03 @ 12:03:09
URL: http://jesshicka.blogspot.com
Postat av: Sandra - Gravid i vecka 34

Sv: Kommer du alltid att ha sjukdomen eller går den att bota på nåt sätt?

2011-05-03 @ 12:08:24
URL: http://ettplussett.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback