EDS i media

2012-02-12 20:18:13 EDS-Sjuk-dålig
» Kommentarer(0) «


hundpuss
http://www.molkomstidning.se/

Åsa Hjort lider av sjukdomen EDS och tyckte att hennes liv var värdelöst. Det var jobbigt att ha ont  och att känna att hon inte klarade av att tillhöra samhället. Men så kom hundarna in i hennes liv. Nu mår hon bättre och har nyligen blivit delägare i en kennel.

- Hund är hälsosamt kan jag säga, det har vänt ganska mycket för mig.


Det blir en liten procedur när det kommer gäster i familjen Hjorts hem. Fem svansviftande, skällande och nyfikna Storpudlar trängs i hallen och väntar på att få hälsa. Men de lyder matte fint och sitter snällt och väntar tills deras namn ropas upp så de får komma fram och hälsa en i taget. Känns som ett välorganiserat välkomnande, för fem lurviga storpudlar som ska hälsa på samma gång skulle nog kunna bli överväldigande.

Kan inte arbeta som andra
Åsa Hjort bor i ett parhus Molkom med sin 15 åriga dotter och fem storpudlar. Åsa har sjukdomen EDS, en bindvävssjukdom som gör att musklerna får överkompensera hela tiden. Det innebär ett liv med konstant smärta som gör att hon inte kan arbeta på samma villkor som andra människor. Hon behöver jobba i sin takt för att kroppen ska orka. Det kan inte alla arbetsplaster erbjuda.

- Men jag är ju stöning och envis, nåt ska jag väl kunna göra, säger hon

Och nu ska Åsa starta upp en egen kennelverksamhet och är övertygad om att hundarna kan hjälpa till att ge ett meningsfullt arbete som hon klarar av.

Från hundrädsla till hundkärlek
Det har inte alltid varit självklart att det ska finns hund i familjen. Åsa hade under en lång tid stort motstånd till att ha hund efter att ha behövt avliva två hundar. Dottern Maja blev dessutom skrämd när hon var ett år så hon var livrädd för hundar.

När dottern började skolan och fick nya kompisar ville hon ju leka hemma hos sina nya vänner och flera av dem hade hund. Så hon blev tvungen att övervinna sin rädsla och upptäckte snart att hundar är individer och att alla inte är farliga. Snart hade hundrädslan vänts till hundkärlek. En stor önskan växte också fram, att få en egen hund.

flock_och_hon_2

Övertalas av dottern att köpa hund
Efter det följde ett år av övertalning, Maja ville ha en hund. För Åsa var det ett bestämt nej, de skulle inte ha hund. Men Maja gav sig inte och skrev en lång uppsats i skolan om att ha hund som berörde henne stark.

- Då började jag mjukna och började smaka på tanken att skaffa hund

Ganska snart blev de erbjuda att ta en Storpudel på foder och hem kom hunden Saffi. Åsa visste från början att hon ville ha två hundar så de fick snart sällskap av ytterligare en hund. Där hade Åsa tänkt att det skulle räcka men för att göra en lång historia kort så kom det ytterligare tre hundar till familjen.

- Men nu är det fullt, säger Åsa och skrattar.

Hund är hälsosamt och mycket har vänt i hennes liv sedan de kom in i familjen. De hjälper henne ofta och de tar hand om henne som en i hundflocken. Har hon ont och inte orkar så mycket när de är ute tar de det lugnt och håller sig nära henne. Går hon och lägger sig kommer de gärna och lägger sig intill och värmer henne.

- DET är verkligen fiskvård, säger hon och tittar kärleksfullt på sina hundar

Hundkennel
Förra sommaren ringer en av hennes uppfödare och undrar om hon vill bli delägare i kenneln Fosters Storpudlar. Åsa blev lite chockad och behövde funderade hela hösten, men i december tackade hon ja, vilket hon är glad för. Hon känner att detta passar för hon kan göra det i sin takt och lägga det på en nivå som passar henne.

- Mitt liv var ju slut, jag var sjuk jag kunde inte jobba och det var inget som fungerade. Nu har jag fått en chans att göra något som jag klarar av fast jag är sjuk, och det ger mig verkligen något. Det blir en verksamhet som verkligen är friskvård.

FAKTA EDS
Personer med EDS har ofta kronisk, progressiv smärta i muskler, lednära vävnader samt nervvävnader; smärta som är svår att behandla på konventionellt sätt med mediciner eller sjukgymnastik. De olika typerna av smärta som personer med EDS har drabbar olika delar av kroppen, har olika intensitet och prognos.

På grund av den konstanta muskelspänning som blir följden av överrörliga instabila leder, blir det en snabb uttröttning av muskulaturen vilket i sin tur skapar smärta. Eftersom muskelspänningen inte får en chans att avta sprider sig smärtan vidare i en slags ond smärtspiral.

Den smärtproblematik som många brottas med är så invalidiserande att den avsevärt nedsätter funktionsförmågan vad avser arbete, livsföring , sociala aktiviteter och livskvalitet.

Källa: EDS Riksförbund Sverige


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback